Przepisy

Zupa z soczewicy

Liczba porcji: 5

Kaloryczność: 192

Węglowodany: 33

Tłuszcze: 3

Białko: 10

Zupa z soczewicy

Składniki

  1. 2 ząbki czosnku
  2. 0,5 cebuli
  3. 1 łyżka oliwy
  4. 2 marchewki (ok. 150g)
  5. 3 ziemniaki (ok. 250 g)
  6. 1 litr bulionu
  7. 1 puszka pomidorów
  8. 150g soczewicy czerwonej
  9. ziele angielskie, liść laurowy
  10. natka pietruszki
  11. sól, pieprz, ostra papryka, oregano

Przygotowanie

  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie razem z przeciśniętym czosnkiem.
  • Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać bulionem (można ewentualnie użyć kostki rosołowej). Dodać przyprawy, podsmażoną cebulkę i chwilę podgotować.
  • Po kilku minutach dodać soczewicę i gotować wszystko do miękkości.
  • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i pomidory. Zamieszać i zagotować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta to można dodać więcej wody.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!