Przepisy

Zupa z soczewicy

Liczba porcji: 5

Kaloryczność: 192 kcal

Węglowodany: 33 g

Tłuszcze: 3 g

Białko: 10 g

zupa-z-soczewicy.webp

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 marchewki (ok. 150g)
  • 3 ziemniaki (ok. 250 g)
  • 1 litr bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 150g soczewicy czerwonej
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano

Przygotowanie

1
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie razem z przeciśniętym czosnkiem.
2
Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać bulionem (można ewentualnie użyć kostki rosołowej). Dodać przyprawy, podsmażoną cebulkę i chwilę podgotować.
3
Po kilku minutach dodać soczewicę i gotować wszystko do miękkości.
4
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i pomidory. Zamieszać i zagotować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta to można dodać więcej wody.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!