Przepisy

Zupa krem z warzyw i ciecierzycy

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 413 kcal

Węglowodany: 65 g

Tłuszcze: 12 g

Białko: 15 g

zupa.webp

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki lub 1 duży (150 g)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 400g ciecierzycy (po odsączeniu)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sos sojowy, sól, pieprz

Przygotowanie

1
Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć.
2
Wszystkie warzywa pokroić i dodać do cebuli. Zalać wodą (ok. 1,5 szklanki). Przyprawić i gotować do miękkości. Można dodać też kostkę rosołową.
3
Gdy warzywa będą miękkie dodać ciecierzycę (najpierw dobrze ją przepłukajcie) i jeszcze chwilę gotować.
4
Następnie całość zblendować i dodać jogurt.
5
Świetnie sprawdzi się dodatek grzanek i posypanie natką pietruszki.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!