Przepisy

Zupa krem z warzyw i ciecierzycy

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 413

Węglowodany: 65

Tłuszcze: 12

Białko: 15

Zupa krem z warzyw i ciecierzycy

Składniki

  1. 2 łyżki oliwy
  2. 1 duża cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 ziemniaki lub 1 duży (150 g)
  5. 2 marchewki
  6. 1 korzeń pietruszki
  7. 400g ciecierzycy (po odsączeniu)
  8. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  9. sos sojowy, sól, pieprz

Przygotowanie

  • Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć.
  • Wszystkie warzywa pokroić i dodać do cebuli. Zalać wodą (ok. 1,5 szklanki). Przyprawić i gotować do miękkości. Można dodać też kostkę rosołową.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodać ciecierzycę (najpierw dobrze ją przepłukajcie) i jeszcze chwilę gotować.
  • Następnie całość zblendować i dodać jogurt.
  • Świetnie sprawdzi się dodatek grzanek i posypanie natką pietruszki.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!