Przepisy

Ziołowy chlebek do odrywania

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 360

Węglowodany: 57

Tłuszcze: 12

Białko: 10

Ziołowy chlebek do odrywania

Składniki

  1. 7g suchych drożdży (ok. 2 płaskie łyżeczki)
  2. 3/4 szklanki ciepłego mleka
  3. pół szklanki wody
  4. 600g mąki (u mnie 200g pszennej pełnoziarnistej i 400g zwykłej pszennej)
  5. pół łyżeczki cukru
  6. 2 łyżeczki soli
  7. 3 łyżki oliwy
  8. 70g masła
  9. 3 ząbki czosnku
  10. dużo koperku lub ewentualnie suszonych ziół

Przygotowanie

  • Przeciśnięty czosnek wymieszać z masłem, łyżeczką soli i koperkiem.
  • Mąkę, ciepłe mleko z wodą, drożdże, cukier, oliwę i łyżeczkę soli dokładnie wymieszać (jeśli będzie taka potrzeba to można dodać więcej wody).
  • Zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą cześć rozwałkować i posmarować czosnkowym masłem. Pokroić na kilka podłożonych pasów (u mnie ok. 4). Każdy pasek złożyć w harmonijkę i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (w pionie). Każdą część dość ciasno ułożyć obok siebie.
  • Zostawić do wyrośnięcia na ok. 0,5-1h w ciepłym miejscu.
  • Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30-40 min (góra/dół).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!