Przepisy

Zielony sos sałatkowy

Liczba porcji: 750

Kaloryczność: 2000

Węglowodany: 13

Tłuszcze: 220

Białko: 2

Zielony sos sałatkowy

Składniki

  1. 300g ogórka zielonego
  2. duża garść mięty
  3. duża garść natki pietruszki
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 1 szklanka oliwy z oliwek
  6. szczypta soli do smaku
  7. 1 łyżka octu jabłkowego
  8. 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

  • Ogórka umyć i pokroić w większą kostkę razem ze skórką.
  • Wszystkie składniki wrzucić do jednego pojemnika i zblendować na gładką masę.
  • Składniki są na większą porcje dlatego, że polecam zrobić sos i zagotować go w małych słoiczkach - do wykorzystania na potem 😉
  • W tym celu do słoiczka wlej sos, dobrze zakręć, umieść w garnku, zalej wodą tak, żeby nie sięgała do zakrętki i gotuj ok. 20-30 min (od momentu zagotowania). Po tym czasie słoiczki wyciągnij, odwróć do góry dnem i zostaw na ok. 24h. Gotowe!

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!