Przepisy

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 410

Węglowodany: 75

Tłuszcze: 9

Białko: 10

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

  1. 250g tofu (można wymienić na kurczaka)
  2. 2 marchewki
  3. 1 papryka
  4. 2 łyżki oliwy
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. 4 łyżki ketchupu
  7. 2 łyżki miodu (można najpierw dodać jedną, a potem ewentualnie drugą, jeśli będzie taka potrzeba)
  8. 6 łyżek soku z cytryny
  9. 0,5 puszki ananasa
  10. 200g ryżu
  11. sól, pieprz, chili

Przygotowanie

  • Tofu pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i chili. Wymieszać z mąką.
  • Na oliwie dusić do miękkości drobno pokrojoną marchew i paprykę. Po tym czasie dodać tofu i chwilę podsmażyć.
  • Oddzielnie wymieszać ketchup, miód, sok z cytryny. Tak powstałym sosem zalać zawartość patelni.
  • Dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Wszystko razem wymieszać.
  • Podać z ugotowanym ryżem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!