Przepisy

Tagliatelle z tofu i warzywami

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 620 kcal

Węglowodany: 55 g

Tłuszcze: 35 g

Białko: 25 g

tagliatelle-z-tofu.webp

Składniki

  • 0,5 cebuli
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 cukinii
  • 2 garści pieczarek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 mała śmietana 30% (200g)
  • 180g makaronu tagliatelle
  • 1,5 kostki tofu (polecam marynowane z Lidla, świetnie pasuje)
  • sos sojowy, papryka ostra, sól, pieprz, oregano, imbir mielony do smaku

Przygotowanie

1
Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumieniania na rozgrzanej oliwie (to ważne, żeby tofu było porządnie zarumienione).
2
Następnie dodać pokrojoną cebulkę, cukinię, pieczarki i przeciśnięty czosnek. Wszystko przyprawić i chwilę podsmażyć.
3
Lekko podlać wodą i dusić do miękkości.
4
Na sam koniec zalać śmietanką i wymieszać z ugotowanym makaronem. Przyprawić jeszcze do smaku.
5
Posypać pokrojonymi na pół pomidorkami.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!