Przepisy

Szakszuka

Liczba porcji: 1

Kaloryczność: 220 kcal

Węglowodany: 8 g

Tłuszcze: 14 g

Białko: 14 g

szakszuka.webp

Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 jajka
  • ok. 120g pomidorów z puszki (7 łyżek)
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano, odrobina cukru
  • szczypiorek

Przygotowanie

1
Pomidory wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy, cukier, olej i dusić do zgęstnienia.
2
Zrobić 2 wgłębienia na jajka. We wgłębienia wbić jajka. Gotować ok 5-10 minut, aż białka jaja się zetną (patelnię można przykryć, przyspieszy to ścięcie jajek).
3
Na koniec posypać szczypiorkiem.
4
Świetnie sprawdza się dodatek grzanek.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!