Przepisy

Szakszuka

Liczba porcji: 1

Kaloryczność: 220

Węglowodany: 8

Tłuszcze: 14

Białko: 14

Szakszuka

Składniki

  1. 1 ząbek czosnku
  2. 1 łyżeczka oliwy
  3. 2 jajka
  4. ok. 120g pomidorów z puszki (7 łyżek)
  5. sól, pieprz, ostra papryka, oregano, odrobina cukru
  6. szczypiorek

Przygotowanie

  • Pomidory wrzucić na patelnię, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy, cukier, olej i dusić do zgęstnienia.
  • Zrobić 2 wgłębienia na jajka. We wgłębienia wbić jajka. Gotować ok 5-10 minut, aż białka jaja się zetną (patelnię można przykryć, przyspieszy to ścięcie jajek).
  • Na koniec posypać szczypiorkiem.
  • Świetnie sprawdza się dodatek grzanek.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!