Przepisy

Śledziki po kaszubsku

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 230

Węglowodany: 8

Tłuszcze: 18

Białko: 11

Śledziki po kaszubsku

Składniki

  1. 0,5 kg płatów śledziowych
  2. 1 cebula
  3. po 5 sztuk liści laurowych i ziela angielskiego
  4. 200g koncentratu pomidorowego
  5. 2 łyżki cukru
  6. 0,5 szklanki wody
  7. 100g oleju rzepakowego (niecałe pół szklanki)
  8. 1,5 łyżki octu
  9. 5 ogórków konserwowych
  10. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Śledzie zalać zimną wodą na ok 5-6h. W tym czasie wodę wymienić ok. 2-3 razy (w zależności jak słone są śledzie).
  • Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, następnie dodać przyprawy, wodę, przecier, pokrojone w kostkę ogórki, ocet, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gotować ok. 15 min.
  • Śledzie odcedzić z wody i pokroić w mniejsze paski.
  • Zalać sosem i zostawić na noc w lodówce.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!