Przepisy

Sałatka z burakiem pieczonym

Liczba porcji: 1

Kaloryczność: 440

Węglowodany: 25

Tłuszcze: 28

Białko: 22

Sałatka z burakiem pieczonym

Składniki

  1. 2 jajka
  2. 2 garści rukoli
  3. 20g sera feta (można użyć Favity)
  4. 2 garści pomidorków koktajlowych
  5. 1 łyżka pestek słonecznika
  6. 1 łyżka oliwy
  7. 1 burak (ok. 120g)
  8. 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  9. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Buraka umyć i osuszyć (nie obierać). Umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1-1,5h (czas zależy też od tego, czy burak jest młody). Przed pokrojeniem można sprawdzić czy burak jest miękki przez wbicie wykałaczki. Buraki obrać i pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo i pokroić.
  • Słonecznik podprażyć na suchej patelni do zarumienienia (uwaga na duży ogień, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki).
  • Pomidorki przekroić na pół i fetę pokroić w kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem vinegret (wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!