Przepisy

Rolada szpinakowa z łososiem

Liczba porcji: 12

Kaloryczność: 163

Węglowodany: 9

Tłuszcze: 10

Białko: 9

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki

  1. 4 jajka
  2. 0,5 szklanki mleka
  3. 4 porządne łyżki mąki pszennej (ok. 100g)
  4. 150g szpinaku świeżego
  5. szczypta soli
  6. płaska łyżeczka cukru
  7. 250g serka typu Almette
  8. 200g łososia wędzonego
  9. koperek

Przygotowanie

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  • Żółtka, mleko, szpinak, mąkę i cukier zblendować.
  • Gdy powstanie gładka masa wymieszać ją z ubitymi białkami już bez blendera.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać masę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 min.
  • Po wyciągnięciu ciasto zwinąć w rulon (bez odwijania papieru) i zostawić na 20 min do przestudzenia.
  • Po tym czasie, ciasto odwinąć, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać koperkiem.
  • Następnie zwijać powoli w ciasny rulon i zdejmować papier.
  • Odstawić do lodówki na ok. 0,5h (można zawinąć całość z papier użyty wcześniej do pieczenia).
  • Pokroić i gotowe.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!