Przepisy

Rolada marchewkowa

Liczba porcji: 15

Kaloryczność: 94 kcal

Węglowodany: 5 g

Tłuszcze: 7 g

Białko: 4 g

rolada-marchewkowa.webp

Składniki

  • 600g marchewki
  • ok. 300 serka kremowego typu Almette
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • garść koperku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

1
Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Dodać sól, pieprz i dusić na łyżce oleju ok. 10 min. Odstawić do przestygnięcia.
2
Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Następnie wymieszać z marchewką i żółtkami.
3
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze umieścić całą masę. Rozprowadzić równomiernie w kształt prostokąta (później rolada będzie zwijana). Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 15 min.
4
Po tym czasie całość wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia.
5
Serek wymieszać z koperkiem i posmarować roladę.
6
Ciasno zwinąć w rulon, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok 2h.
7
Po tym czasie całość odwinąć i pokroić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!