Przepisy

Rolada marchewkowa

Liczba porcji: 15

Kaloryczność: 94

Węglowodany: 5

Tłuszcze: 7

Białko: 4

Rolada marchewkowa

Składniki

  1. 600g marchewki
  2. ok. 300 serka kremowego typu Almette
  3. 5 jajek
  4. 1 łyżeczka soli
  5. garść koperku
  6. 0,5 łyżeczki pieprzu
  7. 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach. Dodać sól, pieprz i dusić na łyżce oleju ok. 10 min. Odstawić do przestygnięcia.
  • Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Następnie wymieszać z marchewką i żółtkami.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze umieścić całą masę. Rozprowadzić równomiernie w kształt prostokąta (później rolada będzie zwijana). Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 15 min.
  • Po tym czasie całość wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia.
  • Serek wymieszać z koperkiem i posmarować roladę.
  • Ciasno zwinąć w rulon, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na ok 2h.
  • Po tym czasie całość odwinąć i pokroić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!