Przepisy

Risotto

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 544 kcal

Węglowodany: 48 g

Tłuszcze: 21 g

Białko: 39 g

risotto-poprawa.webp

Składniki

  • 0,5 cebuli
  • 0,5 cukinii
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 papryki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 woreczki ryżu (u mnie basmati)
  • ok. 150g sera żółtego w kostce
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka groszku konserwowego
  • przyprawy: sól, pieprz, po ¼ łyżeczki kurkumy, oregano, papryki ostrej, przyprawy do gyrosa, 0,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie

1
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do zarumienienia na oliwie.
3
Następnie dodać przeciśnięty czosnek, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę (ze skórką). Chwilę wszystko poddusić.
4
Kurczaka także pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Dodać do warzyw. Wszystko razem połączyć razem z przyprawami. Dusić do miękkości. Jeśli warzywa nie puściły za dużo wody i potrawa się przypala to można lekko podlać wodą.
5
Na sam koniec dodać groszek i ryż.
6
Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z resztą lub posypać dopiero na talerzu.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!