Przepisy

Risotto

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 544

Węglowodany: 48

Tłuszcze: 21

Białko: 39

Risotto

Składniki

  1. 0,5 cebuli
  2. 0,5 cukinii
  3. 2 łyżki oliwy
  4. 0,5 papryki
  5. 2 piersi z kurczaka
  6. 2 woreczki ryżu (u mnie basmati)
  7. ok. 150g sera żółtego w kostce
  8. 2 ząbki czosnku
  9. mała puszka groszku konserwowego
  10. przyprawy: sól, pieprz, po ¼ łyżeczki kurkumy, oregano, papryki ostrej, przyprawy do gyrosa, 0,5 łyżeczki curry
  11. 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć do zarumienienia na oliwie.
  • Następnie dodać przeciśnięty czosnek, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę (ze skórką). Chwilę wszystko poddusić.
  • Kurczaka także pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Dodać do warzyw. Wszystko razem połączyć razem z przyprawami. Dusić do miękkości. Jeśli warzywa nie puściły za dużo wody i potrawa się przypala to można lekko podlać wodą.
  • Na sam koniec dodać groszek i ryż.
  • Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z resztą lub posypać dopiero na talerzu.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!