Przepisy

Pulpety z tofu i soczewicy

Liczba porcji: 13

Kaloryczność: 84 kcal

Węglowodany: 11 g

Tłuszcze: 3 g

Białko: 5 g

wege-kotlety.webp

Składniki

  • 100g soczewicy czerwonej
  • 180g tofu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • garść pieczarek (ok. 60g)
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ok. 170g przecieru pomidorowego
  • szczypta cukru
  • szczypta oregano

Przygotowanie

1
Ugotować soczewice zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2
Na patelni podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki, zmiażdżony czosnek.
3
Tofu odsączyć i rozdrobnić (widelcem lub po prostu palcami).
4
W misce wymieszać wszystkie składniki (oprócz przecieru, cukru i oregano). Uformować małe kotlety.
5
Papier do pieczenia lekko posmarować olejem i układać na nim pulpety.
6
Piec w 180 stopniach przez 20 min. W połowie obrócić na drugą stronę.
7
Zrobić sos pomidorowy. W tym celu przecier przelać do garnka, dodać szczyptę cukru, pieprzu, oregano i zagotować. Pulpety po wyciągnięciu z piekarnika wrzucić do sosu i wymieszać.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!