Przepisy

Pulpety z tofu i soczewicy

Liczba porcji: 13

Kaloryczność: 84

Węglowodany: 11

Tłuszcze: 3

Białko: 5

Pulpety z tofu i soczewicy

Składniki

  1. 100g soczewicy czerwonej
  2. 180g tofu
  3. 1 łyżeczka sosu sojowego
  4. 1 łyżeczka papryki wędzonej
  5. 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  6. garść pieczarek (ok. 60g)
  7. 0,5 cebuli
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 2 łyżki oleju
  10. 1 płaska łyżeczka pieprzu
  11. 1 jajko
  12. 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000
  13. 2 łyżki bułki tartej
  14. ok. 170g przecieru pomidorowego
  15. szczypta cukru
  16. szczypta oregano

Przygotowanie

  • Ugotować soczewice zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki, zmiażdżony czosnek.
  • Tofu odsączyć i rozdrobnić (widelcem lub po prostu palcami).
  • W misce wymieszać wszystkie składniki (oprócz przecieru, cukru i oregano). Uformować małe kotlety.
  • Papier do pieczenia lekko posmarować olejem i układać na nim pulpety.
  • Piec w 180 stopniach przez 20 min. W połowie obrócić na drugą stronę.
  • Zrobić sos pomidorowy. W tym celu przecier przelać do garnka, dodać szczyptę cukru, pieprzu, oregano i zagotować. Pulpety po wyciągnięciu z piekarnika wrzucić do sosu i wymieszać.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!