Przepisy

Pulpety w sosie koperkowo-pieczarkowym

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 92 kcal

Węglowodany: 6 g

Tłuszcze: 5 g

Białko: 7 g

pulpety-w-sosie-koperkowo-pieczarkowym.webp

Składniki

  • 210g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa i królik)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
  • ok. 2 łyżki oliwy
  • 5 pieczarek
  • koper
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sos sojowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

1
Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą.
2
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować oliwą i układać uformowane pulpety.
3
Piec w 150 stopniach przez 20 min. W połowie pieczenia pulpety przewrócić.
4
W tym czasie zagotować w garnku 1,5 szklanki wody. Dodać koper, drobno pokrojone pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy. Można ewentualnie dodać kostkę rosołową.
5
Gdy pulpety będą już gotowe można je wrzucić do sosu i jeszcze chwilę pogotować.
6
Następnie do kubka odlać 3 łyżki sosu i gdy ostygnie dokładnie wymieszać z mąką i śmietaną. Energicznym ruchem połączyć z sosem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!