Przepisy

Pulpety w sosie koperkowo-pieczarkowym

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 92

Węglowodany: 6

Tłuszcze: 5

Białko: 7

Pulpety w sosie koperkowo-pieczarkowym

Składniki

  1. 210g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa i królik)
  2. 1 jajko
  3. 3 łyżki bułki tartej
  4. sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
  5. ok. 2 łyżki oliwy
  6. 5 pieczarek
  7. koper
  8. liść laurowy, ziele angielskie
  9. sos sojowy
  10. 2 łyżki śmietany 18%
  11. 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować oliwą i układać uformowane pulpety.
  • Piec w 150 stopniach przez 20 min. W połowie pieczenia pulpety przewrócić.
  • W tym czasie zagotować w garnku 1,5 szklanki wody. Dodać koper, drobno pokrojone pieczarki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy. Można ewentualnie dodać kostkę rosołową.
  • Gdy pulpety będą już gotowe można je wrzucić do sosu i jeszcze chwilę pogotować.
  • Następnie do kubka odlać 3 łyżki sosu i gdy ostygnie dokładnie wymieszać z mąką i śmietaną. Energicznym ruchem połączyć z sosem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!