Przepisy

Pulpety rybne

Liczba porcji: 11

Kaloryczność: 68

Węglowodany: 9

Tłuszcze: 1

Białko: 7

Pulpety rybne

Składniki

  1. 300g filetu z dowolnej ryby (u mnie dorsz)
  2. 1 jajko
  3. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. 2 łyżki kaszy manny
  5. 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  6. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  7. 150g przecieru pomidorowego
  8. natka pietruszki
  9. koperek
  10. oregano, po 0,5 łyżeczki pieprzu i soli
  11. oliwa lub olej do posmarowania papieru do pieczenia
  12. można dodać sos sojowy

Przygotowanie

  • Filet pokroić bardzo drobno (można też użyć maszynki do mięsa).
  • Wymieszać z jajkiem, koperkiem, kaszą, mąką, sokiem z limonki, solą, pieprzem.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i lekko posmarować oliwą. Uformować i układać na niej pulpety.
  • Piec w 170 stopniach przez 20 min. W połowie pulpety obrócić.
  • W garnku lub na patelni wymieszać przecier z pietruszką, oregano, bulionem (100ml) lub wodą, jogurtem. Doprawić do smaku. Świetnie sprawdzi się tutaj dodatek sosu sojowego. Jeśli przecier jest zbyt kwaśny to można dodać 0,5 łyżeczki cukru. Zagotować.
  • Upieczone pulpety wymieszać z sosem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!