Przepisy

Pulpety rybne

Liczba porcji: 11

Kaloryczność: 68 kcal

Węglowodany: 9 g

Tłuszcze: 1 g

Białko: 7 g

polpety_rybne_2.webp

Składniki

  • 300g filetu z dowolnej ryby (u mnie dorsz)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150g przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • koperek
  • oregano, po 0,5 łyżeczki pieprzu i soli
  • oliwa lub olej do posmarowania papieru do pieczenia
  • można dodać sos sojowy

Przygotowanie

1
Filet pokroić bardzo drobno (można też użyć maszynki do mięsa).
2
Wymieszać z jajkiem, koperkiem, kaszą, mąką, sokiem z limonki, solą, pieprzem.
3
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i lekko posmarować oliwą. Uformować i układać na niej pulpety.
4
Piec w 170 stopniach przez 20 min. W połowie pulpety obrócić.
5
W garnku lub na patelni wymieszać przecier z pietruszką, oregano, bulionem (100ml) lub wodą, jogurtem. Doprawić do smaku. Świetnie sprawdzi się tutaj dodatek sosu sojowego. Jeśli przecier jest zbyt kwaśny to można dodać 0,5 łyżeczki cukru. Zagotować.
6
Upieczone pulpety wymieszać z sosem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!