Przepisy

Placuszki z cukinii z sosem ogórkowym

Liczba porcji: 13

Kaloryczność: 78

Węglowodany: 11

Tłuszcze: 2

Białko: 5

Placuszki z cukinii z sosem ogórkowym

Składniki

  1. 2 cukinie (ok. 700g)
  2. 2 jajka
  3. mąka (w zależności ile wody puści cukinia, ja użyłam 10 łyżek)
  4. 4 ząbki czosnku
  5. 8 łyżek skyru naturalnego
  6. szczypiorek
  7. 1 duża marchew
  8. 2 ogórki (ok. 300g)
  9. łyżka oliwy
  10. garść mięty
  11. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Cukinie umyć, usunąć gniazdo nasienne i ewentualnie skórkę, jeśli jest twarda.
  • Zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach, posolić i odstawić.
  • Marchewkę również zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami, 2 ząbkami przeciśniętego czosnku, szczypiorkiem, szczyptą pieprzu i soli, 1 łyżką skyru, cukinią (najpierw odlać powstałą wodę) i mąką.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować delikatnie oliwą i nakładać łyżką placuszki (1 placek to 1 łyżka). Piec ok. 30-40 min (w połowie placuszki odwrócić).
  • Przygotować sos ogórkowy. Ogórki zetrzeć na tarce na większych oczkach (ewentualnie odlać nadmiar wody), dodać 2 ząbki przeciśniętego czosnku, sól, pieprz, 7 łyżek jogurtu i posiekaną miętę.
  • Placuszki podać z sosem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!