Przepisy

Pizza

Liczba porcji: 1 (6 kawałów)

Kaloryczność: 230 kcal

Węglowodany: 34 g

Tłuszcze: 4 g

Białko: 5 g

pizza.webp

Składniki

  • 110g mąki pszennej typ 550
  • 140g mąki orkiszowej typ 2000 (możecie użyć tylko pszennej)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4g suchych drożdży (ok. 1 łyżeczka)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 150 ml ciepłej wody
  • Składniki na pizze według uznania. U mnie:
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 pieczarki
  • 30g papryki
  • szczypiorek
  • 50g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

1
Mąki, przyprawy, drożdże i olej wymieszać.
2
Następnie stopniowo dodawać wody i mieszać (ja dolewałam ok. 4 razy). Wyrobić jednolite ciasto. Będzie trochę klejące, ale na tym etapie nie używajmy dodatkowej mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 30 min.
3
Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury (u mnie 250 stopni).
4
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, lekko posypać mąką i delikatnie palcami od środka 'wypychać' ciasto do brzegów, aż uzyskamy pożądaną grubość ciasta i boków.
5
Posmarować przecierem pomidorowym, nałożyć składniki (również ser żółty) i za pomocą łopaty do pizzy umieszczamy ją w piekarniku na najwyższej półce. Jeśli nie macie łopaty to blaszkę nagrzejcie w piekarniku, wyciągnijcie na chwilę i szybko przełóżcie ciasto jeszcze bez składników.
6
Po nałożeniu składników pizze pieczemy ok. 6 min.
7
Polecam zrobić swój sos czosnkowy na jogurcie.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!