Przepisy

Pizza na twarogowym spodzie

Liczba porcji: 1 (8 kawałków)

Kaloryczność: 186 kcal (1 kawałek)

Węglowodany: 8 g

Tłuszcze: 10 g

Białko: 16 g

pizza-na-twarogowym-spodzie.webp

Składniki

  • 250g twarogu półtłustego (1 opakowanie)
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • garść rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 5 plastrów wędliny
  • ok.120g sera żółtego

Przygotowanie

1
Twaróg, mąkę, jajka i proszek do pieczenia miksować na gładką masę.
2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować 1 łyżeczką oliwy i nałożyć masę (rozprowadzić na kształt pizzy).
3
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min.
4
Po tym czasie ciasto przewrócić, posmarować sosem (przecier wymieszać z przyprawami, 1 łyżką oliwy i przeciśniętym czosnkiem), nałożyć wędlinę i posypać startym żółtym serem.
5
Zapiec jeszcze ok. 5-10 min.
6
Po tym czasie pizzę wyciągnąć i posypać rukolą i pomidorkami.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!