Przepisy

Pizza

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 650

Węglowodany: 99

Tłuszcze: 20

Białko: 26

Pizza

Składniki

  1. 110g mąki pszennej typ 550
  2. 140g mąki orkiszowej typ 2000 (możecie użyć tylko pszennej)
  3. 2 łyżki oliwy
  4. 4g suchych drożdży (ok. 1 łyżeczka)
  5. 0,5 łyżeczki soli
  6. 0,5 łyżeczki cukru
  7. 0,5 łyżeczki oregano
  8. 150 ml ciepłej wody
  9. Składniki na pizze według uznania. U mnie:
  10. kilka różyczek brokuła
  11. 2 pieczarki
  12. 30g papryki
  13. szczypiorek
  14. 50g sera żółtego
  15. 1 cebula
  16. 3 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

  • Mąki, przyprawy, drożdże i olej wymieszać.
  • Następnie stopniowo dodawać wody i mieszać (ja dolewałam ok. 4 razy). Wyrobić jednolite ciasto. Będzie trochę klejące, ale na tym etapie nie używajmy dodatkowej mąki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 30 min.
  • Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury (u mnie 250 stopni).
  • Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, lekko posypać mąką i delikatnie palcami od środka 'wypychać' ciasto do brzegów, aż uzyskamy pożądaną grubość ciasta i boków.
  • Posmarować przecierem pomidorowym, nałożyć składniki (również ser żółty) i za pomocą łopaty do pizzy umieszczamy ją w piekarniku na najwyższej półce. Jeśli nie macie łopaty to blaszkę nagrzejcie w piekarniku, wyciągnijcie na chwilę i szybko przełóżcie ciasto jeszcze bez składników.
  • Po nałożeniu składników pizze pieczemy ok. 6 min.
  • Polecam zrobić swój sos czosnkowy na jogurcie.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!