Przepisy

Pierogi leniwe z budyniem

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 451

Węglowodany: 57

Tłuszcze: 10

Białko: 40

Pierogi leniwe z budyniem

Składniki

  • 250g sera twarogowego półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki mąki pszennej + do posypania
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka erytrytolu
  • szczypta soli
  • 2 opakowania skyru naturalnego
  • wybrane owoce, np. 4 garści borówek

Przygotowanie

  • Twaróg, jajko i erytrytol zblendować na gładką masę.
  • Następnie dodać mąki, budyń i cynamon. Wymieszać. Ciasto będzie dość klejące, ale więcej mąki sprawi, że pierogi będą twarde.
  • Ciasto podzielić na 2 części i uformować z niego rulon na stolnicy (lekko oprószyć ją mąką). Pokroić nożem na mniejsze części pod skosem.
  • Zagotować wodę w garnku z dodatkiem soli. Pierogi wrzucić do gotującej się wody, zamieszać i gotować ok 2-3 min od wypłynięcia.
  • Podać ze skyrem i owocami. Opcjonalnie można dosłodzić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!