Przepisy

Pierniczki

Liczba porcji: 33

Kaloryczność: 44 kcal

Węglowodany: 6 g

Tłuszcze: 2 g

Białko: 1 g

pierniczki-poprawa.webp

Składniki

  • 150g mąki (u mnie po 75g pszennej typ 500 o orkiszowej typ 2000)
  • 70g miodu (ok. 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • czekolada gorzka do polania (u mnie ok. 6 kostek)

Przygotowanie

1
Miód i masło rozpuścić w garnku i wymieszać z przyprawą do piernika.
2
Mąki, sodę, cynamon i kakao razem wymieszać.
3
Oddzielić białko od żółtka. Do białka dodać szczyptę soli i miksować na sztywno.
4
Żółtka wymieszać z jogurtem i 1 łyżką wody. Dodać do białka i dalej ubijać. Kolejno dodać ostudzone masło z miodem. Na koniec stopniowo suche składniki i dokładnie wymieszać (już nie miksować). Ciasto będzie luźne, ale na tym etapie nie dodajemy mąki.
5
Odstawiamy do lodówki na ok. 1h.
6
Po tym czasie ciasto posypujemy mąką i zagniatamy. Jeśli jest za luźne to możemy dosypać mąki, ale pamiętajmy, że jej nadmiar sprawi, że pierniczki będą bardziej suche. Wałkujemy, wycinamy kształty i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 7 min.
8
Na koniec pierniczki możemy posmarować za pomocą pędzelka roztopioną gorzką czekoladą.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!