Przepisy

Pierniczki

Liczba porcji: 33

Kaloryczność: 44

Węglowodany: 6

Tłuszcze: 2

Białko: 1

Pierniczki

Składniki

  1. 150g mąki (u mnie po 75g pszennej typ 500 o orkiszowej typ 2000)
  2. 70g miodu (ok. 3 łyżki)
  3. 1 łyżeczka kakao
  4. 1 łyżeczka cynamonu
  5. 1 łyżeczka sody
  6. 1 jajko
  7. 50g masła
  8. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  9. 1 łyżka przyprawy do piernika
  10. czekolada gorzka do polania (u mnie ok. 6 kostek)

Przygotowanie

  • Miód i masło rozpuścić w garnku i wymieszać z przyprawą do piernika.
  • Mąki, sodę, cynamon i kakao razem wymieszać.
  • Oddzielić białko od żółtka. Do białka dodać szczyptę soli i miksować na sztywno.
  • Żółtka wymieszać z jogurtem i 1 łyżką wody. Dodać do białka i dalej ubijać. Kolejno dodać ostudzone masło z miodem. Na koniec stopniowo suche składniki i dokładnie wymieszać (już nie miksować). Ciasto będzie luźne, ale na tym etapie nie dodajemy mąki.
  • Odstawiamy do lodówki na ok. 1h.
  • Po tym czasie ciasto posypujemy mąką i zagniatamy. Jeśli jest za luźne to możemy dosypać mąki, ale pamiętajmy, że jej nadmiar sprawi, że pierniczki będą bardziej suche. Wałkujemy, wycinamy kształty i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 7 min.
  • Na koniec pierniczki możemy posmarować za pomocą pędzelka roztopioną gorzką czekoladą.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!