Przepisy

Pieczony pstrąg

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 597

Węglowodany: 11

Tłuszcze: 27

Białko: 74

Pieczony pstrąg

Składniki

  1. 2 pstrągi w całości
  2. 1 cebula
  3. 1 cytryna
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 2 łyżeczki masła
  6. sól, pieprz
  7. 2 łyżki koperku

Przygotowanie

  • Pstrągi dokładnie umyć i usunąć łuski (świetnie nadaje się do tego obieraczka do warzyw).
  • Masło wymieszać z 1 łyżką koperku i zmiażdżonym czosnkiem (można je wcześniej wyjąć z lodówki lub podgrzać chwilę w mikrofali).
  • Na suchej patelni chwilę podsmażyć pokrojoną w paski cebulę i cytrynę ze skórką. Wymieszać z 1 łyżką kopru.
  • Pstrągi przyprawić solą i pieprzem, naciąć z każdej strony (jak na zdjęciu) i w nacięcia wcisnąć masło czosnkowe.
  • Zawartość patelni umieścić w środku ryby.
  • Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko posmarowaną oliwą.
  • Piec ok. 20 min w 170 stopniach.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!