Przepisy

Pieczony kurczak z warzywami

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 629

Węglowodany: 45

Tłuszcze: 34

Białko: 38

Pieczony kurczak z warzywami

Składniki

  1. 6 kawałków podudzia z kurczaka (pałki)
  2. ok. 600g ziemniaków
  3. 2 marchewki
  4. 1 duża cebula
  5. 1,5 łyżki ketchupu
  6. 1 łyżka majonezu
  7. 3 łyżki oleju
  8. po 0,5 łyżeczki majeranku, curry i papryki wędzonej
  9. 1 porządna łyżka przyprawy do gyrosa
  10. 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

  • Ketchup, majonez, majeranek, przyprawę do gyrosa i paprykę wędzoną dokładnie połączyć i wymieszać z kurczakiem. Odstawić przykryte do lodówki najlepiej na noc.
  • Marchewkę pokroić w słupki, ziemniaki w większą kostkę i cebulę w piórka. Warzywa wymieszać z olejem i resztą przypraw.
  • Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć warzywa i pomiędzy nimi wcisnąć mięso.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 1h.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!