Przepisy

Pieczony kurczak z warzywami

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 629 kcal

Węglowodany: 45 g

Tłuszcze: 34 g

Białko: 38 g

kurczak-pieczony-poprawa.webp

Składniki

  • 6 kawałków podudzia z kurczaka (pałki)
  • ok. 600g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • po 0,5 łyżeczki majeranku, curry i papryki wędzonej
  • 1 porządna łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

1
Ketchup, majonez, majeranek, przyprawę do gyrosa i paprykę wędzoną dokładnie połączyć i wymieszać z kurczakiem. Odstawić przykryte do lodówki najlepiej na noc.
2
Marchewkę pokroić w słupki, ziemniaki w większą kostkę i cebulę w piórka. Warzywa wymieszać z olejem i resztą przypraw.
3
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć warzywa i pomiędzy nimi wcisnąć mięso.
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 1h.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!