Przepisy

Pączki

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 335

Węglowodany: 36

Tłuszcze: 188

Białko: 56

Pączki

Składniki

  1. 0,5 szklanki mleka
  2. 25g świeżych drożdży
  3. 1,5 łyżki cukru
  4. 250g mąki pszennej
  5. szczypta soli
  6. 1 całe jajko i 2 żółtka
  7. 2 łyżki masła
  8. czekolada, dżem, orzechy (opcjonalnie)
  9. olej do smażenia

Przygotowanie

  • Mleko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami, 0,5 łyżki cukru i 0,5 łyżki mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
  • Jajko i żółtka zmiksować z resztą cukru.
  • W misce wymieszać mąkę i sól. Dodać drożdże, jajka, roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto się za bardzo lepi, można dodać trochę więcej mąki, ale nie przesadzajcie z jej ilością. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5h.
  • Ciasto rozwałkować. Wyciąć kółka (ok. 8 cm) i na środek nałożyć dżem i dokładnie skleić. Zostawić jeszcze na ok. 40 min do wyrośnięcia.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju. Nie ustawiajcie zbyt dużego ognia podczas smażenia, żeby pączki nie były surowe w środku. Ja polałam gorzką czekoladą i posypałam orzechami.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!