Przepisy

Omlet szarlotkowy

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 130 kcal

Węglowodany: 20 g

Tłuszcze: 4 g

Białko: 6 g

omlet-szarlotkowy.webp

Składniki

  • 2 jabłka
  • 4 jajka
  • po 40g (ok. 4 łyżki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej
  • 1 łyżka erytrolu
  • szczypta cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli oleju do smażenia
  • ewentualnie owoce lub dżem do podania

Przygotowanie

1
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach (ze skórką).
2
Białka ubić na sztywno.
3
Mąki, żółtka, erytrol, jabłka, cynamon i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
4
Smażyć na rozgrzanej patelni to zarumienia z obu stron (najlepiej pod przykrywką).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!