Przepisy

Omlet szarlotkowy

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 130

Węglowodany: 20

Tłuszcze: 4

Białko: 6

Omlet szarlotkowy

Składniki

  1. 2 jabłka
  2. 4 jajka
  3. po 40g (ok. 4 łyżki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej
  4. 1 łyżka erytrolu
  5. szczypta cynamonu
  6. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. kilka kropli oleju do smażenia
  8. ewentualnie owoce lub dżem do podania

Przygotowanie

  • Jabłka umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach (ze skórką).
  • Białka ubić na sztywno.
  • Mąki, żółtka, erytrol, jabłka, cynamon i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z ubitymi białkami.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni to zarumienia z obu stron (najlepiej pod przykrywką).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!