Przepisy

Naleśniki z soczewicy

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 161

Węglowodany: 16

Tłuszcze: 8

Białko: 8

Naleśniki z soczewicy

Składniki

  1. 200g suchej soczewicy czerwonej
  2. 2 jajka
  3. szczypta soli
  4. olej do smażenia (ok. 5 łyżek)
  5. jako nadzienie możesz dodać skyr i owoce

Przygotowanie

  • Soczewicę dokładnie przepłukać, wrzucić do miski i zalać wodą ok 1-2 cm nad powierzchnię. Odstawić na ok. 3h.
  • Po tym czasie do soczewicy (nie odsączać) dodać jajka i sól. Całość zblendować na gładką masę.
  • Rozgrzać olej na patelni i smażyć naleśniki jak zawsze na małym ogniu (jeśli ciasto ma zbyt gęstą konsystencję to można dolać więcej wody).
  • Super sprawdzi się ze skyrem i dodatkiem owoców (dla osób z IO albo cukrzycą najlepiej jagodowych - mogą być rozmrożone).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!