Przepisy

Nadziewany filet z kurczaka

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 443 kcal

Węglowodany: 5 g

Tłuszcze: 22 g

Białko: 53 g

piersi-surowe.webp

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50g szpinaku (u mnie świeży)
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów (zależnie od ich wielkości, u mnie mała garść drobno pokrojonych)
  • 0,5 kulki mozzarelli
  • 0,5 pomidora
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka ostra

Przygotowanie

1
Pierś z kurczaka naciąć w kilku miejscach.
2
Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć nimi kurczaka. Odstawić do lodówki na min. 1h.
3
Przeciśnięty czosnek podsmażyć chwilę na niewielkiej ilość oleju. Dodać szpinak, drobno pokrojone suszone pomidory. Wszystko chwilę smażyć, aż szpinak zwiędnie.
4
Mozzarellę i pomidora pokroić w plastry.
5
Nacięcia kurczaka nadziewać na przemian (plaster pomidora i mozzarelli - szpinak).
6
Piec w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) przez 30 min. w 180 stopniach.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!