Przepisy

Muffinki bananowo-orzechowe

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 149

Węglowodany: 25

Tłuszcze: 7

Białko: 4

Muffinki bananowo-orzechowe

Składniki

  1. 150g mąki (u mnie po 75g mąki pełnoziarnistej typ 2000 i pszennej typ 500, łącznie ok. 1 szklanka)
  2. 1 banan
  3. 1 jajko
  4. 40g oliwy (ok. 4 łyżki)
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 15g dowolnych orzechów (pół garści)
  7. 80g jogurtu naturalnego (ok. 34 łyżki)
  8. 60g erytrolu (ok. 6 łyżek, w przypadku cukru radzę dodać połowę)

Przygotowanie

  • Ubić białka.
  • Następnie ciągle ubijając stopniowo dodać jogurt, żółtka, oliwę, rozgniecionego banana, erytrol.
  • Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z powstałą masą (już bez miksera).
  • Masę umieścić w foremkach do ok. połowy wysokości i posypać pokrojonymi orzechami (można użyć więcej orzechów i wymieszać z masą).
  • Piec w 170 stopniach przez 20-25 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!