Przepisy

Muffinki bananowo-orzechowe

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 149 kcal

Węglowodany: 25 g

Tłuszcze: 7 g

Białko: 4 g

muffinki.webp

Składniki

  • 150g mąki (u mnie po 75g mąki pełnoziarnistej typ 2000 i pszennej typ 500, łącznie ok. 1 szklanka)
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 40g oliwy (ok. 4 łyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15g dowolnych orzechów (pół garści)
  • 80g jogurtu naturalnego (ok. 34 łyżki)
  • 60g erytrolu (ok. 6 łyżek, w przypadku cukru radzę dodać połowę)

Przygotowanie

1
Ubić białka.
2
Następnie ciągle ubijając stopniowo dodać jogurt, żółtka, oliwę, rozgniecionego banana, erytrol.
3
Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z powstałą masą (już bez miksera).
4
Masę umieścić w foremkach do ok. połowy wysokości i posypać pokrojonymi orzechami (można użyć więcej orzechów i wymieszać z masą).
5
Piec w 170 stopniach przez 20-25 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!