Przepisy

Mini drożdżówki budyniowe z dżemem

Liczba porcji: 30

Kaloryczność: 143

Węglowodany: 24

Tłuszcze: 4

Białko: 3

Mini drożdżówki budyniowe z dżemem

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + 25 g do kruszonki
  • 3 żółtka + 1 białko
  • 1 białko
  • 100 g masła + 12 g do kruszonki
  • ⅓ szklanki cukru (ok. 60 g) + 2 łyżki do budyniu + 12 g do kruszonki
  • 1 szklanka mleka 2% + 400 ml do budyniu
  • 8 suchych drożdży
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie dżem

Przygotowanie

  • Do garnka wrzucić 100g masła, żółtka, szklankę mleka, ⅓ szklanki cukru. Lekko podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać. Połączyć z mąką, drożdżami i szczyptą soli. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 min.
  • W tym czasie ugotować budyń w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru. Następnie przygotować kruszonkę - rozdrobnić palcami 12 g cukru, 12 g masła i 25 g mąki. Schować do lodówki na ok. 30 min.
  • Ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kawałku ciasta dnem szklanki o mniejszej średnicy (np. literatki) zrobić lekkie wgniecenie. Nałożyć porządną łyżeczkę budyniu i 0,5 łyżeczki dżemu.
  • Posmarować lekko białkiem i posypać kruszonką. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!