Przepisy

Makaron z tofu w sosie z pieczonych warzyw

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 467 kcal

Węglowodany: 59 g

Tłuszcze: 19 g

Białko: 24 g

sos-z-pieczonych-warzyw.webp

Składniki

  • 200g dowolnego makaronu
  • 0,5 marchewki
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 cukinii
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kostki tofu
  • ok. 100g pomidorów z puszki (ok. ¼ puszki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • oregano, majeranek, sól, pieprz, papryka wędzona do smaku

Przygotowanie

1
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
2
Warzywa pokroić w dość duże kawałki (marchew w trochę mniejsze). Polać całość oliwą, posypać oregano, majerankiem, pieprzem oraz solą, wymieszać wszystko dokładnie. Rozłożyć równomiernie na pierwszej blaszce.
3
Tofu odsączyć z zalewy, rozdrobnić w dłoniach, przyprawić papryką wędzoną i sosem sojowym. Ułożyć na drugiej blaszce.
4
Całość wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione (tofu warto przemieszać od czasu do czasu i wyciągnąć po ok 15-20 min).
5
W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
6
Upieczone warzywa zblendować razem z pomidorami do uzyskania w miarę gładkiego sosu.
7
Sos wymieszać z tofu i podać z makaronem.
8
Opcjonalnie można posypać startym żółtym serem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!