Przepisy

Makaron z tofu w sosie z pieczonych warzyw

Liczba porcji: 3

Kaloryczność: 467

Węglowodany: 59

Tłuszcze: 19

Białko: 24

Makaron z tofu w sosie z pieczonych warzyw

Składniki

  1. 200g dowolnego makaronu
  2. 0,5 marchewki
  3. 0,5 papryki czerwonej
  4. 0,5 cukinii
  5. 0,5 cebuli
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 3 łyżki oleju
  8. 2 kostki tofu
  9. ok. 100g pomidorów z puszki (ok. ¼ puszki)
  10. 1 łyżka soku z cytryny
  11. 1 łyżeczka sosu sojowego
  12. oregano, majeranek, sól, pieprz, papryka wędzona do smaku

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Warzywa pokroić w dość duże kawałki (marchew w trochę mniejsze). Polać całość oliwą, posypać oregano, majerankiem, pieprzem oraz solą, wymieszać wszystko dokładnie. Rozłożyć równomiernie na pierwszej blaszce.
  • Tofu odsączyć z zalewy, rozdrobnić w dłoniach, przyprawić papryką wędzoną i sosem sojowym. Ułożyć na drugiej blaszce.
  • Całość wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione (tofu warto przemieszać od czasu do czasu i wyciągnąć po ok 15-20 min).
  • W międzyczasie ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • Upieczone warzywa zblendować razem z pomidorami do uzyskania w miarę gładkiego sosu.
  • Sos wymieszać z tofu i podać z makaronem.
  • Opcjonalnie można posypać startym żółtym serem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!