Przepisy

Makaron z soczewicą i cukinią

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 570

Węglowodany: 86

Tłuszcze: 17

Białko: 25

Makaron z soczewicą i cukinią

Składniki

  1. 0,5 cebuli
  2. 0,5 cukinii (ok. 200g)
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 150g przecieru pomidorowego
  5. 100g makaronu pełnoziarnistego
  6. natka pietruszki
  7. 2 łyżki oliwy
  8. 0,5 papryki
  9. 2 łyżki śmietany 18%
  10. 100g soczewicy czerwonej
  11. imbir mielony, kurkuma, sól, pieprz, sos sojowy

Przygotowanie

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Poddusić.
  • Następnie zalać wodą (ok. 1 szklanka), dodać przecier i soczewicę przepłukaną na sitku pod bieżącą wodą. Przyprawić. Dusić do miękkości. Można dolać wody, jeśli jest zbyt gęste.
  • Na koniec wymieszać z natką pietruszki i zalać śmietaną wymieszaną z kilkoma łyżkami wody.
  • Podać z makaronem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!