Przepisy

Makaron z ciecierzycą i brokułami

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 535

Węglowodany: 73

Tłuszcze: 19

Białko: 23

Makaron z ciecierzycą i brokułami

Składniki

  1. 1 cebula
  2. 4 ząbki czosnku
  3. 3 łyżki oliwy
  4. 2 brokuły (ok. 700 g)
  5. 1 słoik ciecierzycy (400 g po odsączeniu)
  6. ok. 400g makaronu pełnoziarnistego
  7. 1 cały serek Favita
  8. sos sojowy, papryka ostra, sól, pieprz, oregano, kurkuma, curry, imbir mielony do smaku

Przygotowanie

  • Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty czosnek i pokruszony serek (powinien się rozpuścić). Przyprawić i podlać lekko wodą.
  • Ciecierzycę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do sosu.
  • Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Brokuła umyć, podzielić na różyczki i osobno ugotować. Po odcedzeniu wymieszać z resztą składników.
  • Przyprawić według uznania.
  • Podać z makaronem.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!