Przepisy

Majonez

Liczba porcji: 600

Kaloryczność: 1171

Węglowodany: 0

Tłuszcze: 13

Białko: 1

Majonez

Składniki

  1. 3 małe jajka
  2. 2 łyżki ostrej musztardy
  3. 1 łyżka soku z cytryny
  4. ¼ łyżeczki soli
  5. 0,5 łyżeczki cukru pudru
  6. 1,5 szklanki oleju (ok. 370 g)
  7. szczypta pieprzu

Przygotowanie

  • Jajka ugotować na miękko (ok. 3 min od momentu zagotowania wody).
  • W jednym naczyniu umieścić ugotowane jajka, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier puder i 2 łyżki oleju. Wszystko bardzo dokładnie zblendować.
  • Gdy składniki się połączą stopniowo dodawać olej i ciągle blendować. Ja dodałam olej kilka razy.
  • Polecam schłodzić majonez w lodówce przed zjedzeniem. Jeśli wolisz majonez bardziej octowy to możesz dodać trochę octu (ja nie dałam).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!