Przepisy

Majonez

Liczba porcji: 600g

Kaloryczność: 117 kcal w 1 łyżce

Węglowodany: 0

Tłuszcze: 13 g

Białko: 1 g

majonez.webp

Składniki

  • 3 małe jajka
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 szklanki oleju (ok. 370 g)
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

1
Jajka ugotować na miękko (ok. 3 min od momentu zagotowania wody).
2
W jednym naczyniu umieścić ugotowane jajka, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier puder i 2 łyżki oleju. Wszystko bardzo dokładnie zblendować.
3
Gdy składniki się połączą stopniowo dodawać olej i ciągle blendować. Ja dodałam olej kilka razy.
4
Polecam schłodzić majonez w lodówce przed zjedzeniem. Jeśli wolisz majonez bardziej octowy to możesz dodać trochę octu (ja nie dałam).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!