Przepisy

Krem z pora

Liczba porcji: 7

Kaloryczność: 120 kcal

Węglowodany: 15 g

Tłuszcze: 6 g

Białko: 3 g

zupa-porowa.webp

Składniki

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki lub 1 duży (130 g)
  • 1 marchew
  • 0,5 korzenia pietruszki
  • 400g pora
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sos sojowy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

1
Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć.
2
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
3
Zalać bulionem lub wodą z kostką rosołową (ok. 3,5 szklanki). Przyprawić i gotować do miękkości.
4
Następnie całość zblendować i dodać jogurt.
5
Wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.
6
Świetnie sprawdzi się dodatek grzanek i posypanie natką pietruszki.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!