Przepisy

Krem z marchewki

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 865 kcal

Węglowodany: 149 g

Tłuszcze: 26 g

Białko: 22 g

marchew.webp

Składniki

  • 0,5 cebuli
  • 400g marchewki (ok. 8 sztuk)
  • 2 ziemniaki (ok. 110g)
  • 1 korzeń pietruszki
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 120g chleba pełnoziarnistego (4 małe kormki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, pieprz, oregano, papryka w proszku

Przygotowanie

1
Na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulkę.
2
W 350ml bulionu (ewentualnie w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej) ugotować wszystkie pokrojone warzywa. Gdy będą miękkie zdjąć z gazu i zblendować. Dodać jogurt, sól, pieprz i wymieszać.
3
Przygotować grzanki. W tym celu chleb pokroić w kostkę, polać 1 łyżką oliwy i posypać wybranymi przyprawami (np. oregano, ostra papryka, czosnek). Wymieszać i wrzucić na rozgrzaną i suchą patelnię. Prażyć aż grzanki będą chrupiące. Co jakiś czas zamieszać.
4
Przed podaniem zupę posypać grzankami i natką pietruszki.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!