Przepisy

Krem z dyni

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 187

Węglowodany: 30

Tłuszcze: 5

Białko: 7

Krem z dyni

Składniki

  1. 1 dynia (900 g)
  2. 1 większa cebula (100 g)
  3. 2 marchewki ( 200 g)
  4. 10g korzenia imbiru
  5. 2 łyżki oliwy
  6. 2 łyżki skyru naturalnego
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 2 ziemniaki (200 g)
  9. 1,5 łyżki soku z limonki
  10. 300g ciecierzycy ze słoika
  11. sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka
  12. ewentualnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  • Na oliwie podsmażyć cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
  • Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę razem ze skórką.
  • Do garnka wrzucić dynię, ziemniaka i marchew pokrojone w kostkę, starty imbir, sok z limonki oraz podsmażoną cebulkę. Zalać bulionem lub wodą z dodatkiem kostki rosołowej (ok. 3,5 - 4 szklanki). Przyprawić według uznania i gotować do miękkości.
  • Całość zblendować i dodać jogurt. Zagotować.
  • Ciecierzycę przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać przyprawami (sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min, aż ciecierzyca będzie chrupiąca.
  • Posypać nią zupę.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!