Przepisy

Krem z dyni

Liczba porcji: 6

Kaloryczność: 187 kcal

Węglowodany: 30 g

Tłuszcze: 5 g

Białko: 7 g

krem-z-dyni.webp

Składniki

  • 1 dynia (900 g)
  • 1 większa cebula (100 g)
  • 2 marchewki ( 200 g)
  • 10g korzenia imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki skyru naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (200 g)
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 300g ciecierzycy ze słoika
  • sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka
  • ewentualnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

1
Na oliwie podsmażyć cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
2
Dynię umyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę razem ze skórką.
3
Do garnka wrzucić dynię, ziemniaka i marchew pokrojone w kostkę, starty imbir, sok z limonki oraz podsmażoną cebulkę. Zalać bulionem lub wodą z dodatkiem kostki rosołowej (ok. 3,5 - 4 szklanki). Przyprawić według uznania i gotować do miękkości.
4
Całość zblendować i dodać jogurt. Zagotować.
5
Ciecierzycę przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać przyprawami (sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka) i wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 min, aż ciecierzyca będzie chrupiąca.
6
Posypać nią zupę.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!