Przepisy

Krem z brokułów

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 640

Węglowodany: 86

Tłuszcze: 27

Białko: 25

Krem z brokułów

Składniki

  1. 0,5 brokuła (ok. 250g)
  2. 0,5 cebuli
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki oleju
  5. 200g marchewki (ok. 4 sztuki)
  6. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  7. 2 szklanki bulionu
  8. 50g ciecierzycy z puszki lub chleb na grzanki
  9. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek.
  • W bulionie ugotować brokuła i pokrojoną marchewkę.
  • Gdy cebulka się zeszkli dorzucić do bulionu i razem gotować wszystko do miękkości.
  • W tym czasie ciecierzycę opłukać i podpiec w piekarniku przez ok. 20 min w 200 stopniach, aż będzie chrupiąca. Ciecierzycę można też zastąpić pokrojonym w kostkę i przyprawionym chlebem.
  • Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je na gładką masę za pomocą blendera. Dodać jogurt, przyprawić według uznania. Zupę wlać do miski i posypać ciecierzycą/grzankami i pietruszką.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!