Przepisy

Kotlety z kalafiora

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 76

Węglowodany: 7

Tłuszcze: 4

Białko: 4

Kotlety z kalafiora

Składniki

  1. pół kalafiora (u mnie 400g)
  2. 1 cebula (ok. 40g)
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 łyżka oleju
  5. 50g twardej mozzarelli
  6. koperek
  7. 1 jajko
  8. 4 łyżki bułki tartej (można użyć pełnoziarnistej)
  9. sól, pieprz, papryka ostra w proszku, oregano

Przygotowanie

  • Ugotować kalafior i po ostudzeniu odcisnąć przez ściereczkę nadmiar wody.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na 1 łyżce oleju razem z przeciśniętym czosnkiem.
  • Mozzarellę zetrzeć na tarce.
  • Wszystkie składniki razem wymieszać. Uformować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min. W połowie pieczenia kotlety odwrócić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!