Przepisy

Kotlety z kalafiora

Liczba porcji: 8

Kaloryczność: 76 kcal

Węglowodany: 7 g

Tłuszcze: 4 g

Białko: 4 g

kalafior.webp

Składniki

  • pół kalafiora (u mnie 400g)
  • 1 cebula (ok. 40g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 50g twardej mozzarelli
  • koperek
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej (można użyć pełnoziarnistej)
  • sól, pieprz, papryka ostra w proszku, oregano

Przygotowanie

1
Ugotować kalafior i po ostudzeniu odcisnąć przez ściereczkę nadmiar wody.
2
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na 1 łyżce oleju razem z przeciśniętym czosnkiem.
3
Mozzarellę zetrzeć na tarce.
4
Wszystkie składniki razem wymieszać. Uformować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem.
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min. W połowie pieczenia kotlety odwrócić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!