Przepisy

Kotlety z fasoli

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 150 kcal

Węglowodany: 16 g

Tłuszcze: 6 g

Białko: 8 g

kotlety-z-fasoli.webp

Składniki

  • 1 mała marchew (40g)
  • 4 płaskie łyżki mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki fasoli czerwonej z puszki (90g)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 jajko
  • koperek
  • 40g sera żółtego
  • sól, pieprz, ostra i wędzona papryka

Przygotowanie

1
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie razem z przeciśniętym czosnkiem.
2
Fasolę odsączyć, przepłukać pod bieżącą wodą i rozgnieść lub zblendować.
3
Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach.
4
Ser również zetrzeć na tarce.
5
Wszystkie składniki wymieszać. Uformować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem. Ciasto będzie dość klejące, więc pomocne może być zwilżenie dłoni wodą.
6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. W połowie obrócić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!