Przepisy

Kotlety z fasoli

Liczba porcji: 4

Kaloryczność: 150

Węglowodany: 16

Tłuszcze: 6

Białko: 8

Kotlety z fasoli

Składniki

  1. 1 mała marchew (40g)
  2. 4 płaskie łyżki mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
  3. 1/4 cebuli
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  6. 4 łyżki fasoli czerwonej z puszki (90g)
  7. 1 łyżeczka oliwy
  8. 1 jajko
  9. koperek
  10. 40g sera żółtego
  11. sól, pieprz, ostra i wędzona papryka

Przygotowanie

  • Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie razem z przeciśniętym czosnkiem.
  • Fasolę odsączyć, przepłukać pod bieżącą wodą i rozgnieść lub zblendować.
  • Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach.
  • Ser również zetrzeć na tarce.
  • Wszystkie składniki wymieszać. Uformować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem. Ciasto będzie dość klejące, więc pomocne może być zwilżenie dłoni wodą.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. W połowie obrócić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!