Przepisy

Kotleciki ciecierzycowo-jajeczne

Liczba porcji: 14

Kaloryczność: 96

Węglowodany: 12

Tłuszcze: 3

Białko: 5

Kotleciki ciecierzycowo-jajeczne

Składniki

  1. 1 cebula
  2. 5 jajek
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 łyżki bułki tartej
  5. 400g ciecierzycy (może być ze słoika)
  6. 8 łyżek mąki (ja akurat dałam orkiszową jasną)
  7. po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  8. odrobina oliwy do posmarowania papieru

Przygotowanie

  • Przecisnąć czosnek.
  • 4 jajka ugotować na twardo.
  • Ciecierzycę odsączyć i przepłukać wodą.
  • Wszystkie składniki razem zblendować. Uformować kotleciki. Jeśli ciasto za bardzo się klei to można dodać więcej bułki tartej.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować lekko oliwą i układać kotleciki.
  • Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 15-20 min. W połowie pieczenia kotlety przewrócić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!