Przepisy

Ketchup

Liczba porcji: 7

Kaloryczność:

Węglowodany:

Tłuszcze:

Białko:

Ketchup

Składniki

  1. 3 kg pomidorów (u mnie masa już obranych)
  2. 4 cebule
  3. 5 ząbków czosnku
  4. 3 płaskie łyżeczki soli
  5. 2 całe ostre suszone papryczki (można pominąć albo zastąpić 10 ziarnami pieprzu)
  6. 2 liście laurowe
  7. 10 goździków
  8. 1 łyżeczka gorczycy
  9. po 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, cynamonu, gałki muszkatołowej
  10. 5 łyżek erytrolu
  11. 40g octu jabłkowego

Przygotowanie

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
  • Pokroić i gotować razem z czosnkiem, cebulą, liśćmi laurowymi i przyprawami w ziarenkach, aż wszystko się rozgotuje (ok 1h).
  • Po tym czasie całość przetrzeć przez sito.
  • Dodać resztę przypraw, erytrol i ocet i gotować wszystko, aż odparuje większość wody i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Może to zająć nawet kilka godzin. Szczególnie pod koniec ważne jest, aby czasem całość zamieszać (wtedy nie przypalimy).
  • Gotowy ketchup można rozlać to wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 min (wstawić do garnka, zalać gorącą wodą do ok połowy wysokości i gotować).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!