Przepisy

Ketchup

Liczba porcji: 7

Kaloryczność:

Węglowodany:

Tłuszcze:

Białko:

keczup.webp

Składniki

  • 3 kg pomidorów (u mnie masa już obranych)
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 całe ostre suszone papryczki (można pominąć albo zastąpić 10 ziarnami pieprzu)
  • 2 liście laurowe
  • 10 goździków
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • po 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, cynamonu, gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek erytrolu
  • 40g octu jabłkowego

Przygotowanie

1
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
2
Pokroić i gotować razem z czosnkiem, cebulą, liśćmi laurowymi i przyprawami w ziarenkach, aż wszystko się rozgotuje (ok 1h).
3
Po tym czasie całość przetrzeć przez sito.
4
Dodać resztę przypraw, erytrol i ocet i gotować wszystko, aż odparuje większość wody i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Może to zająć nawet kilka godzin. Szczególnie pod koniec ważne jest, aby czasem całość zamieszać (wtedy nie przypalimy).
5
Gotowy ketchup można rozlać to wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10 min (wstawić do garnka, zalać gorącą wodą do ok połowy wysokości i gotować).

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!