Przepisy

Kaszotto

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 687 kcal

Węglowodany: 124 g

Tłuszcze: 14 g

Białko: 28 g

kaszotto-poprawa.webp

Składniki

  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli (240 g)
  • 1 szklanka kaszy bulgur (170 g)
  • 70g kukurydzy konserwowej (ok. pół małej puszki)
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 papryki
  • 300g przecieru pomidorowego
  • 100g cukinii (ok. 1/4)
  • oregano, sól, pieprz, curry, cukier (ok. 0,5 łyżeczki)

Przygotowanie

1
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.
2
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę.
3
Zalać 2 szklankami wody, przyprawić.
4
Kaszę dokładnie przepłukać wodą w sitku.
5
Dodać do cebuli razem z przecierem pomidorowym (cukier zmniejszy jego kwaśny smak), pokrojoną w kostkę papryką czerwoną, cukinią, odsączoną fasolą czerwoną przepłukaną w sitku.
6
Gotować na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aby danie się nie przypaliło (kasza w ten sposób gotuje się dłużej niż w wodzie).
7
Pod sam koniec można jeszcze przyprawić.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!