Przepisy

Gulasz z kurczakiem i warzywami

Liczba porcji: 2

Kaloryczność: 427

Węglowodany: 53

Tłuszcze: 12

Białko: 33

Gulasz z kurczakiem i warzywami

Składniki

  1. 100g kaszy gryczanej
  2. 2 marchewki
  3. korzeń pietruszki
  4. natka pietruszki
  5. 1 pierś z kurczaka
  6. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  7. 1 łyżka oliwy
  8. 0,5 cebuli
  9. 1 łyżka śmietany 18%
  10. sól, pieprz, ostra i słodka papryka
  11. ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie

  • Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Obsypać solą, pieprzem.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  • Następnie dodać mięso i razem chwilę poddusić. Podlać lekko bulionem (można użyć bulionu ze słoiczka), ewentualnie wodą, dodać drobno pokrojoną marchew, korzeń pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości.
  • Przyprawić według uznania. Dodać koncentrat i natkę pietruszki.
  • Zagęścić śmietaną. W tym celu kilka łyżek sosu ostudzić i dokładnie wymieszać ze śmietaną. Następnie wlać do sosu energicznie mieszając. Zagotować.
  • Podać z ugotowaną kaszą.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!