Przepisy

Drożdżowe paluchy pizzowe

Liczba porcji: 14

Kaloryczność: 127

Węglowodany: 18

Tłuszcze: 5

Białko: 5

Drożdżowe paluchy pizzowe

Składniki

  1. 400g mąki (u mnie 200g pszennej i 200g orkiszowej pełnoziarnistej)
  2. 20g świeżych drożdży
  3. 200g letniej wody
  4. 3 łyżki oleju
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1 łyżeczka cukru
  7. garść pieczarek
  8. 100g sera żółtego
  9. 1 jajko
  10. 6 łyżek przecieru
  11. 2 ząbki czosnku
  12. sezam do posypania
  13. pieprz, oregano, ostra papryka

Przygotowanie

  • Do letniej wody dodać drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
  • Następnie połączyć z mąką, 2 łyżkami oleju, łyżeczką soli.
  • Ciasto zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia w cieplejszym miejscu.
  • W tym czasie pieczarki umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać sól i pieprz do smaku. Ważne, żeby woda odparowała z pieczarek.
  • Następnie przygotować sos pomidorowy. W tym celu przecier wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, oregano, ostrą papryką, solą i odrobiną cukru.
  • Ciasto cienko rozwałkować (w miarę możliwości na prostokąt). Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć pieczarki i ser. Złożyć na pół i pokroić w paski (ok. 2-3 cm szerokości). Oba końce każdego paska mocno docisnąć i zwinąć (jakby przekręcić).
  • Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!