Przepisy

Czekoladowe ciasto z cukinii

Liczba porcji: 15

Kaloryczność: 233 kcal

Węglowodany: 46 g

Tłuszcze: 16 g

Białko: 6 g

ciasto-z-cukini-poprawa.webp

Składniki

  • 800g cukinii
  • 2,5 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka pszennej i 1,5 pełnoziarnistej)
  • 130g oleju (troszkę ponad 0,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 1,5 szklanki erytrolu (można zamienić na ok. 3/4 szklanki cukru)
  • czekolada do polania (u mnie 8 kostek gorzkiej i 8 mlecznej)
  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie

1
Z cukinii usunąć środek, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach razem ze skórką. Odcisnąć wodę.
2
Jajka w całości ubić za pomocą miksera na puszystą piankę. Stopniowo dodawać erytrol i ciągle ubijać. Potem stopniowo dodawać olej.
3
Następnie dokładnie połączyć z suchymi składnikami i cukinią.
4
Tak powstałą masę umieścić w keksówce (u mnie 12x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40-50 min.
6
Po wystudzenia ciasta polać roztopionymi czekoladami wymieszanymi z 1 łyżką mleka.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!