Przepisy

Czekoladowe ciasto z cukinii

Liczba porcji: 15

Kaloryczność: 233

Węglowodany: 46

Tłuszcze: 16

Białko: 6

Czekoladowe ciasto z cukinii

Składniki

  1. 800g cukinii
  2. 2,5 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka pszennej i 1,5 pełnoziarnistej)
  3. 130g oleju (troszkę ponad 0,5 szklanki)
  4. 2 jajka
  5. 4 łyżki kakao
  6. 2 łyżeczki sody
  7. 1 łyżeczka cynamonu
  8. ok. 1,5 szklanki erytrolu (można zamienić na ok. 3/4 szklanki cukru)
  9. czekolada do polania (u mnie 8 kostek gorzkiej i 8 mlecznej)
  10. 1 łyżka mleka

Przygotowanie

  • Z cukinii usunąć środek, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach razem ze skórką. Odcisnąć wodę.
  • Jajka w całości ubić za pomocą miksera na puszystą piankę. Stopniowo dodawać erytrol i ciągle ubijać. Potem stopniowo dodawać olej.
  • Następnie dokładnie połączyć z suchymi składnikami i cukinią.
  • Tak powstałą masę umieścić w keksówce (u mnie 12x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40-50 min.
  • Po wystudzenia ciasta polać roztopionymi czekoladami wymieszanymi z 1 łyżką mleka.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!