Przepisy

Ciasteczka francuskie z budyniem

Liczba porcji: 10

Kaloryczność: 358 kcal

Węglowodany: 36 g

Tłuszcze: 22 g

Białko: 6 g

ciasteczka-francuskie-z-budyniem.webp

Składniki

  • 2 ciasta francuskie
  • 1 budyń (u mnie po pół czekoladowego i waniliowego)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki erytrolu (jeśli wybierzecie budyń bez cukru)
  • żółtko jaja
  • dowolne owoce

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości prostokąty (u mnie ok. 7,5 x 7 cm).
2
W 3 na 4 kawałkach wyciąć koła o średnicy ok. 4 cm. 1 ciastko składa się z 4 części.
3
Kawałek bez wycięcia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z wodą.
4
Następnie na to ułożyć po kolei 3 kawałki z wycięciami i za każdym razem posmarować żółtkiem (również ostatnią warstwę). W taki sposób z jednego ciasta francuskiego powinno wyjść 5 ciasteczek. Z pozostałych kółek także można zrobić kolejne ciastko.
5
Całość piec w 200 stopniach przez ok. 15 min.
6
Po wyciągnięciu wyrośnięty środek lekko docisnąć do spodu i nałożyć budyń (przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
7
Udekorować owocami.

Gotów do współpracy?

Umów się na konsultację dietetyczną!

Zacznij teraz!